Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Božský Raffaello dort

Upéct dort tak, aby byl zdravější a zároveň, aby si na něm pochutnali i ti největší odpůrci zdravé stravy, je často velkým oříškem. Jelikož jsem dort pekla pro partnera, který s oblibou říká: „ Sladké bez cukru není sladké.“, neměla jsem jinou volbu než mu udělat radost a trochu cukru do dortu opravdu přidat. 

Mým záměrem bylo upéct narozeninový dort, na kterém si opravdu pochutná a zároveň, který bude ve zdravější variantě. A to se povedlo. O recept se tak s radostí podělím.

Pokud Tě také čeká oslava narozenin a víš, že s dortem zcela bez cukru bys příliš neuspěla, vyzkoušej následující Raffaello dort. Jedná se o skvělou volbu, kterou potěšíš milovníky sladkého a také ty, co raději zdravé a vyvážené dobroty.

Na dort budeš potřebovat (průměr formy cca 18cm)

KORPUS

250g másla
200g mandlové mouky
100g špaldové hladké mouky
100g cukru (nerafinovaný třtinový, panela nebo jiné sladidlo)
5 vajec
1 čajová lžička kypřícího prášku
Vanilkový lusk (případně v DM seženeš bio bourbonskou vanilku mletou)
Špetka soli
Citronová kůra (nemusí být)

KRÉM

3 balení mascarpone (750g)
1 smetana ke šlehání (200g)
100-200g kvalitní bílé čokolády (Solé bílá čokoláda bio, Friss-Holm White Ecuador, Vivani bílá čokoláda, aj.)
Vanilkový lusk 
Citronová kůra (nemusí být)

Postup

1. Minimálně hodinu předem si vytáhneme máslo a vejce z lednice. Mezitím si připravíme 2 dortové formy o velikosti cca 18 cm a dno vyložíme pečicím papírem. Boky vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo moukou. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
 
Špaldovou a mandlovou mouku smícháme v misce s kypřícím práškem a odložíme bokem. Změklé máslo s polovinou cukru šleháme cca 5 min do světlé pěny. Postupně zašleháme žloutky. Přidáme vanilku, případně citronovou kůru. V čisté míse šleháme bílky se špetkou soli, postupně přisypáváme zbylý cukr a vše vyšleháme do pevného sněhu. Do máslové pěny postupně zašleháme mouky s kypřícím práškem. Nakonec stěrkou zlehka vmícháme bílkový sníh.
 
Těsto rozdělíme do obou forem, vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut. Těsto pečlivě kontrolujeme špejlí. Pokud by se těsto přepeklo, nebude vláčné, ale vysušené. Po vytažení z trouby necháme pořádně vychladnout.
2. Na krém si připravíme bílou čokoládu, kterou ve vodní lázni rozpustíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím v misce zašleháme vanilku a citronovou kůru do mascarpone. Přidáme bílou čokoládu a vše důkladně promícháme. Uložíme na chvíli do lednice.
 
3. Vychladlé korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsou příliš vypouklé, vršek zarovnáme. Postupně každou placku potřeme krémem a vrstvíme na sebe. Nakonec celý dort potřeme krémem a ozdobíme dle

vlastních preferencí. Já jsem použila plátky mandlí a kokosu, Raffaello kuličky a maliny. Dort dejte nejlépe přes noc do lednice zatuhnout.

Přeji dobrou chuť a radost z pečení. Pokud budeš dort zkoušet, budu ráda za zpětnou vazbu. Neváhej mě kontaktovat s výsledným dílem :).

Další inspiraci na zdravé pokrmy najdeš ve Fofr menu – Denní menu zdravě a bleskově. Prostřednictvím tohoto eBooku Ti ukáži, že zdravé pokrmy mohou být chutné a zároveň připravené během několika minut.

Pokud by ses chtěla dozvědět více o tom, jak připravit luštěniny tak, aby si na nich pochutnala celá rodina bez zažívacích nepříjemností, mrkni na Luštěninový eBook.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *