Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Souboj jahodových fit knedlíků

KOMPROMIS

 

Také to slovo nemáte rádi? Obě strany sice souhlasí, ale ve finále není ani jedna spokojena. Takže když doma přišlo na otázku, jaké knedlíky uděláme –⁠ zda kynutou klasiku nebo tvarohové, bylo jasno. Obojí.

No, obojí… Ve finále jsem uvařila rovnou 3 verze –⁠ kynuté knedlíky ze špaldové mouky, tvarohové z mandlové a pohankové mouky a low-carb mandlovo-kokosové. Poslední dvě možnosti jsou v bezlepkové variantě. Z toho jedna dokonce low-carb, tzn. s minimem sacharidů. 

Knedlíky jsou navíc skvělé v tom, že si na nich pochutná celá rodina. Jelikož jsem zvolila zdravější varianty, pochutnají si děti, ženy v dietě, ale i mlsní tatínci. 

Na konci článku také najdete shrnutí, na které variantě jsme si nejvíce pochutnali.

A teď hurá do akce :-).

Kynuté knedlíky ze špaldové mouky

250g hladké špaldové mouky
120g pšeničné krupice
1 lžíce cukru 
15g čerstvého droždí
Cca 180ml vlažného mléka
1 vejce
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, cukr, opražená strouhanka, aj.

V trošce vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí. Položte na teplé místo a nechejte vzejít kvásek. K vykynutému kvásku přidejte mouku, krupici, vejce, špetku soli a zbytek mléka. Množství je orientační. Těsto by mělo být vláčné a dostatečně husté. Nechejte nakynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále pořádně rukami propracujte a rozdělte na malé kousky. Z každého vytvořte placku a zabal do ní velkou jahodu či jiné ovoce dle chuti. Vytvořené knedlíky zakryjte utěrkou a nechejte dalších cca 30 min kynout.

Vykynuté knedlíky vařte v lehce osolené vodě 4–⁠8 min dle velikosti. Případně můžete použít parní hrnec –⁠ doba vaření je v tomto případě cca 25 min.

Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou, aby pára mohla odejít ven. Posypte tvarohem nebo tím, co máte ráda a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové knedlíky z pohankové a mandlové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
25g pohankové mouky
25g mandlové mouky
10g psyllia
1 čajová lžička xantanové gumy
1ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Kde sehnat xantanovou gumu, psyllium a mandlovou mouku?

Doporučuji návštěvu zdravé výživy.

Mandlovou mouku také seženete ve velkých supermarketech, jako je např. Albert, Tesco, aj.

Psyllium pořídíte v jakékoliv lékárně.

Xantanovou gumu koupíte ve zdravé výživě a na eshopech, např. Aktin, Vital Country, aj.

Psyllium a xantanová guma nahrazují funkci lepku, proto v receptu musí být. Bez nich se knedlíky s největší pravděpodobností rozpadnou.

Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. S těstem se pak lépe pracuje. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou. Posypte kokosem/tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové knedlíky z mandlové a kokosové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
30g mandlové mouky
30g kokosové mouky
1 menší čajová lžička xantanové gumy
1ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Všechny suroviny opět smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou. Posypte čím máte rádi a přelijte rozpuštěným máslem.

A které knedlíky byly nej?

Jelikož partner miluje kynutou klasiku, neměla jsem jinou možnost než mu udělat radost :-). Do základu těsta jsem zvolila špaldu, která voní po oříškách a po výživové stránce je pro tělo výhodnější než běžná mouka. U partnera tedy jednoznačně vyhrála kynutá varianta.

A u mě?

Nejvíce jsem byla zvědavá na low-carb verzi, ale upřímně mě trošku zklamala. Výslednou chuť velmi ovlivnil kokos. Zato pohankovo-mandlová varianta mě naprosto uchvátila. Super konzistence těsta po uvaření a chuť též na 1. Takže za mě jsou tyto knedlíky jednoznačným vítězem.

Chcete si vyzkoušet vařit bez masa? Mrkněte na Luštěninového průvodce ZDARMA (3 úpravy luštěnin, které by Vás nenapadly) a vstupte do pestrobarevného světa luštěnin.

Nadýmají vás luštěniny? Chcete jíst levně a přitom se neodbýt fast foodem?  Přivítejte hlavního Luštěninového průvodce do Vašeho života a staňte se luštěninovými mistry.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *