Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Souboj jahodových fit knedlíků

Odpíráte si sladké, abyste nepřibrali? Už nemusíte! Vyzkoušejte jahodové knedlíky ve fit verzi. Vybírat můžete rovnou ze tří variant.

Milujete klasiku? Pak vás potěší kynuté jahodové knedlíky ze špaldové mouky, které voní lehce po oříškách. Mňam!

Že nemůžete lepek?

Nebojte, i Vy si pochutnáte. Mám pro Vás rovnou 2 bezlepkové recepty – mandlovo-pohankové a koko-mandlové jahodové knedlíky. 

Máte dilema, do kterých se pustit jako první? Mrkněte na konec článku. Prozradím Vám, které knedlíky u nás nejvíce zabodovaly :-).

Kynuté jahodové knedlíky ze špaldové mouky

250g hladké špaldové mouky
120g pšeničné krupice
1 lžíce cukru 
15g čerstvého droždí
Cca 180ml vlažného mléka
1 vejce
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, cukr, opražená strouhanka, aj.

V trošce vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí. Položte na teplé místo a nechejte vzejít kvásek. K vykynutému kvásku přidejte mouku, krupici, vejce, špetku soli a zbytek mléka. Množství je orientační. Těsto by mělo být vláčné a dostatečně husté. Nechejte nakynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále pořádně rukami propracujte a rozdělte na malé kousky. Z každého vytvořte placku a zabal do ní velkou jahodu či jiné ovoce dle chuti. Vytvořené knedlíky zakryjte utěrkou a nechejte dalších cca 30 min kynout.

Vykynuté knedlíky vařte v lehce osolené vodě 4–⁠8 min dle velikosti. Případně můžete použít parní hrnec –⁠ doba vaření je v tomto případě cca 25 min.

Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou, aby pára mohla odejít ven. Posypte tvarohem nebo tím, co máte ráda a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové jahodové knedlíky z pohankové a mandlové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
25 g pohankové mouky 
25 g mandlové mouky
10 g psyllia
1 čajová lžička xantanové gumy
1 ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Kde sehnat xantanovou gumu, psyllium a mandlovou mouku?

Doporučuji návštěvu zdravé výživy.

Mandlovou mouku seženete v Albertu, Tescu, nebo na eshopech – např. Grizly

Psyllium pořídíte v jakékoliv lékárně.

Xantanovou gumu koupíte ve zdravé výživě a na eshopech, např. Aktin, Grizly, Vital Country, aj.

Psyllium a xantanová guma nahrazují funkci lepku, proto v receptu musí být. Bez nich se knedlíky s největší pravděpodobností rozpadnou.

Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. S těstem se pak lépe pracuje. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou. Posypte kokosem/tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové jahodové knedlíky z mandlové a kokosové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
30g mandlové mouky
30g kokosové mouky
1 menší čajová lžička xantanové gumy
1ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Všechny suroviny opět smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou. Posypte čím máte rádi a přelijte rozpuštěným máslem.

A které knedlíky byly nej?

Jelikož doma milujeme kynutou klasiku, špaldové knedlíky u nás vyhrály na plné čáře. 

Nejvíce jsem však byla zvědavá na low-carb verzi s kokosem, ale upřímně mě trošku zklamala. Výslednou chuť velmi ovlivnil kokos. Zato pohankovo-mandlová varianta byla naprosto skvělá! Super konzistence těsta po uvaření a chuť též na 1. Hledáte-li obměnu kynuté klasiky, s těmito knedlíky nešlápnete vedle.

Chcete si vyzkoušet vařit bez masa? Mrkněte na Luštěninového průvodce ZDARMA (3 úpravy luštěnin, které by Vás nenapadly) a vstupte do pestrobarevného světa luštěnin.

Nadýmají Vás luštěniny? Trápí Vás přebytečná kila? Nebo si chcete dopřát jedny z nejzdravějších jídel vůbec? Začtěte se do hlavního Luštěninového průvodce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *