Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Bezlepkový pohankový chléb

Upečte si super JEDNODUCHÝ a  moc MŇAM bezlepkový chléb.

Křupavá kůrka a vláčná střída je samozřejmostí :-).

Hlavní použitou surovinou je pohanka. Pokud nejste fandové pohanky, nezoufejte, v chlebu má příjemnou neutrální chuť. Dejte pohance druhou šanci. Třeba Vás příjemně překvapí tak jako před lety mě.

Potřebujete...

500 h hladké pohankové mouky (používám značku Šmajstrla nebo Grizly)
2 polévkové lžíce (PL) psyllia
2 PL drceného lněného semínka
1 menší PL drceného kmínu
2 čajové lžičky soli
Cca 800 ml vody

NA OZDOBENÍ
Slunečnicová a dýňová semínka, sezam, aj.

Pohankový bezlepkový chléb připravíte...

Všechny suroviny smíchejte dohromady a pomocí hnětačky na chléb nebo šlehacími metličkami těsto míchejte 5–⁠10 min. Těsto by mělo mít krémově hustou konzistenci (jak uvařený pudink). Misku s těstem přikryjte sáčkem nebo alobalem a nechte při pokojové teplotě kvasit 24h.

Po 24h těsto pomocí stěrky opatrně vložte do silikonové formy na chléb. Pokud nemáte silikon, formu vyložte pečícím papírem. Chléb nedrží tvar, proto je potřeba použít pevnou formu. Na závěr chléb posypte semínky.

Formu s těstem přikryjte alobalem a pečte cca 65 min na 225 °C. Po hodině alobal sundejte a odkrytý chléb pečte ještě cca 15 min.

Po upečení nechte chléb lehce vychladnout. Jakmile na něj půjde sáhnout, vyjměte jej z formy a nechte na mřížce nebo na 2 vařečkách vychladnout (díky tomu bude chlebík chladnout i zespodu a nezapaří se). Krájejte až po vychladnutí. Dobrou chuť :-).

Jelikož je bezlepkový chléb z pohanky náchylný k brzké plísni, doporučuji jej péct v malém množství a uchovávat jej vždy v lednici.

Chcete si vyzkoušet rostlinné vaření? Mrkněte na Luštěninového průvodce ZDARMA (3 úpravy luštěnin, které by Vás nenapadly) a vstupte do pestrobarevného světa luštěnin.

Cítíte, že už konečně nastala chvíle na pořádnou změnu ve Vašem životě? Chcete se radovat ze spokojeného, štíhlého a zdravého těla? Přivítejte hlavního Luštěninového průvodce do Vašeho života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *