Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

TIBI bezová limonáda

Následující recept je pro mě obzvlášť speciálním. Spojuje mou oblíbenou tibi limonádu s voňavým květem černého bezu.

Květen je měsícem, kdy začínáme nacházet rozkvetlé bezové květy téměř na každém rohu. Využijme těchto darů přírody a vyrobme si třeba fermentovanou tibi limonádu. Skvěle chutná a díky přítomným probiotickým kulturám má příznivý vliv na správnou funkci střev a zažívání.

Fermentace nebo-li kvašení je proces, během kterého se organické látky přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) na látky jednodušší. Fermentované potraviny tedy prošly tzv. mléčnou fermentací, kvašením. Díky tomu si potravina zachovává čerstvost, vznikají prospěšné enzymy, vitamíny a různé kmeny probiotik.

Na přípravu limonády potřebuješ:

Tibi krystaly
Cukr krystal
Voda 
Květy černého bezu
Rozinky

Kde sehnat tibíky?

Na Facebooku najdeš Inzerci, kde tibíky pořídíš za drobný peníz nebo dokonce zdarma.

Co jsou tibíci?

Tibi krystaly, vodni kefír nebo zkráceně tibíci jsou drobná zrnka osídlená bakteriemi a kvasinkami.

Jelikož se tibíci živí cukrem, ve výsledné nafermentované limonádě najdeme jen zbytkové množství cukru. Proto je limonáda perfektním zdravým osvěžením.

Jak připravit limonádu?

Do čisté uzaviratelné sklenice vložíme tibi krystaly a zalijeme čistou vodou v poměru cca 1:5. Přidáme obyčejný cukr krystal (na 100ml připadá přibližně 1 menší polévková lžíce cukru) a pár kousků nesířených rozinek. Sklenici uzavřeme a při pokojové teplotě fermentujeme 24-48h.

Po 24h nálev ochutnáme. Pokud je stále dost sladký, počkáme dalších 24h. Čím déle se limonáda fermentuje, tím méně je sladká a více perlivá.

Po 2 dnech nálev přecedíme. Tibíky buď použijeme na přípravu nové limonády nebo je ve sladkém nálevu uložíme do lednice. Původní nálev dáme do nové sklenice, přidáme čerstvé bezové květy a společně fermentujeme dalších 24h.

Následující den nálev opět přecedíme, případně dochutíme medem a můžeme podávat.

Při práci s tibíky používáme plast, sklo nebo silikon. Kovové nástroje a nerez mohou krystaly oslabit.

Tibi limonáda může díky fermentaci obsahovat malé množství alkoholu. Z tohoto důvodu není vhodná pro nejmenší děti. 

Také mysli na to, že se jedná o fermentovanou potravinu. Až budeš tento nápoj nebo jiný živý produkt nabízet starším dětem, je dobré začínat jen pár lžičkami, aby citlivější dětský zažívací trakt daným potravinám přivykl. Pokud dětem nabídneš příliš velké množství, můžou je potrápit zažívací problémy, např. bolesti bříška, aj.

Pokud bys ráda více pronikla do tajů fermentace, mrkni na Luštěninový eBook. Věnuji se v něm fermentaci luštěnin a přípravě luštěninových pokrmů tak, aby nenadýmaly a nezpůsobovaly zažívací potíže nejen Tobě, ale také nejmenším jedlíkům, k jejichž trávicímu traktu je dobré přistupovat opatrně a především šetrně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *