Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Špaldová vánočka babičky Evy

Hledáte recept na skvělou vánoční vánočku?

Vyzkoušejte zdravější verzi naší babičky Evy.

Je skvělá!

JAK NA VÁNOČKU

  • 70 ml vlažné vody (ano, opravdu vody 🙂 )
  • Lžička medu
  • 17 g droždí
  • 90 g hladké špaldy
Všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě vykynout. Poté přidáme následující ingredience:

  • 60 ml vody
  • 60 g másla
  • 60 g cukru 
  • Špetka soli
  • 260 g hladké špaldy
  • Nastrouhaná citrónová kůra
  • Špetka muškátového oříšku
  • Rozinky, mandle
Rozklepneme vajíčko, které rozšleháme a půlku přidáme to těsta. Přidáme také koření, rozinky, mandle a citrónovou kůru. Vše důkladně smícháme a hněteme dokud nevznikne hladké těsto. Necháme nakynout.
 
Po vykynutí upleteme vánočku, kterou potřeme zbytkem vajíčka. Můžeme posypat mandlemi. Troubu vyhřejeme na 200°C. Do rozpálené trouby vložíme vánočku a teplotu snížíme na 170°C. Pečeme cca 35min.

Další inspiraci na zdravá a jednoduchá jídla najdete v Luštěninovém průvodci

Netroufnete si hned na velkou luštěninovou jízdu? Nakoukněte do luštěninového světa prostřednictvím MINI ochutnávky.