Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Turecká vejce Çılbır

Milujete vejce, ale klasických míchaček a omelet jste již přejedení? Vyzkoušejte turecká vejce Çılbır.

Turecká vejce Cilbir jsou charakteristická kombinací rozpuštěného pikantního másla, svěžího jogurtu a ztracených vajec. Skvěle se hodí k večeři nebo jako brunch.

NA 1 PORCI BUDE POTŘEBA
2 vejce
1 řecký jogurt
Kopr
Máslo
Sůl, pepř
Mletá paprika pálivá (případně sladká nebo uzená)
1 stroužek česneku
Ocet
Kvásková bagetka
Pesto z medvědího česneku

Začneme s přípravou ztracených vajec. Do hrnce dáme vodu, přidáme lžíci octa a přivedeme těsně pod bod varu. Opatrně do vody rozklepneme vajíčka (můžeme si pomoct tím, že vajíčka rozklepneme do naběračky a obojí ponoříme do hrnce s vodou). Vaříme 2-4min tak, aby bílek byl uvařený a žloutek zůstal tekutý.

Česnek utřeme se solí. Společně s koprem vmícháme k jogurtu a směs rozprostřeme na talíř. V rendlíku si rozehřejeme máslo, ke kterému přidáme menší množství pálivé papriky. Množství volíme dle chuti.

Na připravený talíř s jogurtem dáme vajíčka, polijeme máslem s mletou pálivou paprikou a lehce opepříme. Podáváme s opečenou kváskovou bagetkou, kterou můžeme potřít pestem z medvědího česneku, jehož sezona je aktuálně v plném proudu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *