Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Fermentovaná pohanková kaše

Milujete po ránu teplé a voňavé kaše? Prima, pak je následující pohanková kaše přímo pro vás.

Nejste-li velcí fandové pohanky, o to více vás fermentovaná pohanková kaše mile překvapí. Chutná totiž božsky – a to fakt :-)!

 

Příjemně nasládlou chuť doplňuje rozpuštěné máslo, skořice a lehce křupavé oříšky. Pro nás doma je to kouzelná vůně, kterou máme spojenou se zimou a vánočním časem. Jelikož příjemně prohřívá, je výbornou snídaní pro chladné měsíce. 

Díky fermentaci má navíc mnoho předností. Je lehce stravitelná, podporuje trávení a zažívání a navíc je plná rutinu, díky čemuž má příznivý vliv na vaše cévy. 

Zachumlejte se do deky a vychutnejte si chvilku pro sebe s miskou teplé a voňavé kaše.

K přípravě potřebujete

Poznámka

1 porce je cca 40 g pohanky v suchém stavu

Pohanková kaše v šesti krocích

1. Pohanku nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přidáme lžíci umeoctu. Nádobu uzavřeme a necháme nejlépe 24h fermentovat při pokojové teplotě.

2. Poté pohanku pořádně propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a přemístíme ji do menšího hrnce.

3. Přidáme nejlépe rostlinné mléko (nebo jen vodu) po okraj pohanky. Ochutíme špetkou skořice, případně medem pro doslazení.

4. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté pohankovou kaši odstavíme z plotny.

5. Očištěná jablka nakrájíme na plátky, posypeme skořicí a orestujeme na ghí/másle dozlatova.

6.Do misky naservírujeme kaši, poklademe orestovanými jablky, posypeme vlašskými ořechy a zaprášíme špetkou skořice.

Mrkněte na další (NE)SLADKOU inspiraci. Už jste zkoušeli skvělé čokoládové brownies z luštěnin? Že ne? Stáhněte si Luštěninového průvodce ZDARMA (3 úpravy luštěnin, které by Vás nenapadly) a zažijte čokoládovou explozi :-).

Nemáte čas vařit? Hodily by se vám fofr recepty a praktické vychytávky na rychlé vaření s luštěninami? Začtěte se do Luštěninového fofr průvodce a naskočte na luštěninovou fofr vlnu.