Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Fermentovaná pohanková kaše

Nechce se Vám v zimě z vyhřáté postele? 

Nemáte rádi pohanku kvůli její typické nepříjemné pachuti?

A už vůbec Vám nechutnají kaše?

 

Prostřednictvím následujících řádků Vás naučím připravit pohankovou kaši tak, aby Vás po ránu příjemně prohřála a abyste si ji zamilovali natolik, že se budete těšit na každé ráno. Zachumlejte se do deky a vychutnejte si chvilku pro sebe s miskou teplé a voňavé kaše.

Následující kaše se pojí s příjemně nasládlou chutí, kterou doplňuje rozpuštěné máslo, skořice a lehce křupavé oříšky. Pro nás doma je to opravdu kouzelná vůně, kterou máme spojenou se zimou a vánočním časem. Jelikož příjemně prohřívá, je výbornou snídaní pro chladné měsíce.

Díky fermentaci má navíc mnoho předností. Je lehce stravitelná a plná rutinu, jež ocení především naše cévy. Zároveň je potlačena specifická chuť pohanky a tak si na ni pochutnají všichni členové rodiny.

K přípravě je potřeba

  • Pohanka 
  • Umeocet
  • Voda
  • Mléko (rostlinné nebo živočišné)
  • Jablko
  • Skořice
  • Vlašské ořechy
  • Ghí/Máslo
  • (Med)

Poznámka

1 porce je cca 40g pohanky v suchém stavu

Potup

Pohanku nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přidáme lžíci umeoctu. Nádobu uzavřeme a necháme nejlépe 24h fermentovat při pokojové teplotě.

Poté pohanku pořádně propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a přemístíme ji do menšího hrnce. Přidáme mléko (nebo jen vodu) po okraj pohanky, špetku skořice, případně med pro doslazení a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny.

Očištěná jablka nakrájíme na plátky, posypeme skořicí a orestujeme na ghí/másle dozlatova. Do misky přendáme kaši, poklademe orestovanými jablky, posypeme vlašskými ořechy a můžeme ještě zaprášit špetkou skořice.

Další inspiraci na zdravé pokrmy najdete v luštěninové ochutnávce zdarma, díky které nakouknete do pestrobarevného světa luštěnin.

Chcete proniknout do tajů fermentace krok za krokem? Chcete si uvařit spoustu jednoduchých dobrot? Mrkněte do hlavního průvodce.