Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Souboj jahodových fit knedlíků

Vyzkoušejte jahodové knedlíky v odlehčené verzi. Vybírat můžete rovnou ze tří variant.

Milujete klasiku? Pak vás potěší kynuté jahodové knedlíky ze špaldové mouky.

Že nemůžete lepek?

Nebojte, i Vy si pochutnáte. Mám pro Vás rovnou 2 bezlepkové recepty – mandlovo-pohankové a koko-mandlové jahodové knedlíky. 

Máte dilema, do kterých se pustit jako první? Mrkněte na konec článku. Prozradím Vám, které knedlíky u nás nejvíce zabodovaly :-).

Kynuté jahodové knedlíky ze špaldové mouky

250g hladké špaldové mouky
120g pšeničné krupice
1 lžíce cukru 
15g čerstvého droždí
Cca 180ml vlažného mléka
1 vejce
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, cukr, opražená strouhanka, aj.

V trošce vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí. Položte na teplé místo a nechejte vzejít kvásek. K vykynutému kvásku přidejte mouku, krupici, vejce, špetku soli a zbytek mléka. Množství je orientační. Těsto by mělo být vláčné a dostatečně husté. Nechejte nakynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále pořádně rukami propracujte a rozdělte na malé kousky. Z každého vytvořte placku a zabal do ní velkou jahodu či jiné ovoce dle chuti. Vytvořené knedlíky zakryjte utěrkou a nechejte dalších cca 30 min kynout.

Vykynuté knedlíky vařte v lehce osolené vodě 4–⁠8 min dle velikosti. Případně můžete použít parní hrnec –⁠ doba vaření je v tomto případě cca 25 min.

Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou, aby pára mohla odejít ven. Posypte tvarohem nebo tím, co máte ráda a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové jahodové knedlíky z pohankové a mandlové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
25 g pohankové mouky 
25 g mandlové mouky
10 g psyllia
1 čajová lžička xantanové gumy
1 ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Kde sehnat xantanovou gumu, psyllium a mandlovou mouku?

Doporučuji návštěvu zdravé výživy.

Mandlovou mouku seženete v Albertu, Tescu, nebo na eshopech – např. Grizly

Psyllium pořídíte v jakékoliv lékárně.

Xantanovou gumu koupíte ve zdravé výživě a na eshopech, např. Aktin, Grizly, Vital Country, aj.

Psyllium a xantanová guma nahrazují funkci lepku, proto v receptu musí být. Bez nich se knedlíky s největší pravděpodobností rozpadnou.

Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. S těstem se pak lépe pracuje. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou. Posypte kokosem/tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové jahodové knedlíky z mandlové a kokosové mouky

1 tvaroh měkký v alobalu (250g)
30g mandlové mouky
30g kokosové mouky
1 menší čajová lžička xantanové gumy
1ks vejce od šťastné slepičky
Špetka soli
Jahody

NA POSYPÁNÍ A POLITÍ
Máslo
Strouhaný tvaroh/mák/kokos, aj.

Všechny suroviny opět smíchejte dohromady a nechte 10 min odležet v lednici. Rozdělte na malé kousky a do každého zabalte jahodu. Vařte v mírně osolené vodě cca 8 min. Po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou. Posypte čím máte rádi a přelijte rozpuštěným máslem.

A které knedlíky byly nej?

Jelikož doma milujeme kynutou klasiku, špaldové knedlíky u nás vyhrály na plné čáře. 

Nejvíce jsem však byla zvědavá na low-carb verzi s kokosem, ale upřímně mě trošku zklamala. Výslednou chuť velmi ovlivnil kokos. Zato pohankovo-mandlová varianta byla naprosto skvělá! Super konzistence těsta po uvaření a chuť též na 1. Hledáte-li obměnu kynuté klasiky, s těmito knedlíky nešlápnete vedle.

Tušili jste, že z luštěnin si můžete upéct zdravé DORTY a DEZERTY?

Začtěte se do tištěné knižní novinky Luštěniny, jak je neznáte a zakousněte se do fazolového krtkáče, cizrnového mrkváče a skvělého fazolového brownies.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *