Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Bezlepkový cibulový chléb

Ve spolupráci s Hraškou jsme si pro vás přichystali fantastický bezlepkový cibulový chléb.

Hlavní použitou surovinou je pohanka, která má v chlebu neutrální chuť. Nejste-li fandové pohanky, dejte jí druhou šanci. Třeba i vás příjemně překvapí, jako mě před lety.

Na 1 malý cibulový chléb potřebujeme

250 g hladké pohankové mouky (používám značku Šmajstrla nebo Green Apotheke)
1 polévkové lžíce (PL) psyllia
1 PL drceného lněného semínka
1 čajová lžička Mahá koření od Hrašky
1 čajová lžička soli
1 velká bílá cibule
Cca 400 ml vody
Tuk na smažení

NA OZDOBENÍ
Slunečnicová a dýňová semínka, sezam, aj.

Jak na bezlepkový cibulový chléb

Na oleji nebo jiném tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Mezitím si v míse smícháme mouku, vodu, sůl, Mahá koření, psyllium, drcené lněné semínko a vodu. Pomocí hnětačky na chléb nebo šlehacími metličkami těsto mícháme 5–⁠10 min. Těsto by mělo mít krémově hustou konzistenci (jak uvařený pudink). Ke konci do těsta vmixujeme osmahlou cibuli. Misku s těstem přikryjeme sáčkem nebo alobalem a necháme při pokojové teplotě kvasit 24h.

Po 24h by mělo být těsto nakypřené s jemnými bublinkami. V zimě může fermentace probíhat pomaleji. Pokud těsto není dostatečně nakypřené, necháme jej ještě několik hodin kvasit. Nafermentované těsto pomocí stěrky opatrně vložíme do malé silikonové formy na chléb. Pokud nemáme silikon, formu vyložíme pečicím papírem. Chléb nedrží tvar, proto je potřeba použít pevnou formu. Na závěr chléb posypeme semínky.

Formu s těstem přikryjeme alobalem a pečeme přibližně 65 min na 225 °C. Po hodině alobal sundáme a odkrytý chléb pečeme ještě asi 15 min.

Po upečení necháme chléb lehce vychladnout. Jakmile na něj půjde sáhnout, vyjmeme jej z formy a necháme na mřížce nebo na 2 vařečkách vychladnout (díky tomu bude cibulový chléb chladnout i zespodu a nezapaří se). Krájíme až po vychladnutí! Pokud jej nakrojíme ještě teplý, může se srazit. Dobrou chuť :-).

Jelikož je bezlepkový cibulový chléb z pohanky náchylný k brzké plísni, doporučuji jej péct v malém množství (množství v receptu je ideální) a uchovávat jej v chladu.

Tušili jste, že z luštěnin si můžete upéct TOP zdravé DORTY a DEZERTY?

Začtěte se do tištěné knižní novinky Luštěniny, jak je neznáte a zakousněte se do fantastického fazolového krtkáče, krémového cizrnového mrkváče a vláčného fazolového brownies.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *