Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Bezlepkový crumble s vanilkovým krémem

Víte, jak chutnají Shetlandy? Trochu po rybách, trochu po yorkshirském pudinku a trochu po sladkém crumble s vanilkovou omáčkou. Právě tímto tradičním shetlandským dezertem jsem se inspirovala v následujícím receptu, který vás potěší svou chutí a také odlehčenou verzí.

Na 2 porce potřebujeme

2 jablka
1/2 menší lžičky skořice

NA DROBENKU
50 g jemných ovesných vloček
30 g mandlové mouky 
30 g másla
25 g panely nebo třtinového cukru

NA VANILKOVÝ KRÉM
20 g vanilkové Hrašky (koupíte ZDE) 
350–⁠⁠⁠⁠⁠⁠400 ml rostlinného mléka krémové konzistence (Oatly, Rossmann barista, Harvest moon, Alpro sójové, aj.)
Špetka mleté vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu
1 lžička panely nebo třtinového cukru

Jak na bezlepkový crumble

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme je se skořicí a rozprostřeme do menší zapékací mísy. Pokud jsou jablka kyselejší, můžeme je dosladit dle chuti – třeba panelou, datlovým sirupem nebo jiným oblíbeným sladidlem.

Drobenku připravíme smícháním másla, ovesných vloček, panely a mandlové mouky. Výsledkem by měla být sypká směs s drobnými hrudkami. Touto drobenkou posypeme připravená jablka.

Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 30 minut. Poté alobal odstraníme, teplotu mírně snížíme a pečeme dalších 10–15 minut, dokud nejsou jablka měkká a drobenka lehce křupavá.

Zatímco se crumble peče, připravíme si krém. Do mléka rozmícháme vanilkovou Hrašku, panelu a vanilku. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme přibližně 15 minut. Vařením se Hraška zbaví luštěninové chuti, krém zhoustne a získá jemnou vanilkovou vůni i chuť. Jakmile má krém konzistenci mírně hustého pudinku, odstavíme a necháme mírně vychladnout.

Na talíř naservírujeme část upečeného crumble, přelijeme vanilkovým krémem a podáváme.

Dobrou chuť.

Vanilková Hraška v receptu nahradí pudink a zároveň krému dodá jemnou vanilkovou chuť. Nemáte-li Hrašku, můžete použít běžný vanilkový pudink. Množství vanilky v receptu v tomto případě navyšte :-).

Tušili jste, že z luštěnin si můžete upéct TOP zdravé DORTY a DEZERTY?

Začtěte se do tištěné knižní novinky Luštěniny, jak je neznáte a zakousněte se do fantastického fazolového krtkáče, krémového cizrnového mrkváče a vláčných mechových muffinů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *