Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Špaldové rohlíky

Rohlíky lepší než z obchodu? ANO! Následující špaldové rohlíky vás příjemně překvapí – jsou křupavé, nadýchané a krásně vláčné. Doporučuji nejprve upéct jejich základní verzi a až poté vyzkoušet celozrnnou a pohankovou variantu :-).

K přípravě 10 rohlíků potřebujete (základní recept)

NA OMLÁDEK

100 ml vlažné vody
1 lžička medu
10 g droždí
125 g hladké špaldové mouky

DÁLE

4 g cukru
140 ml vody
1,5 menší lžičky soli
355 g hladké špaldové mouky
25 g másla

Postup

1. Vše na omládek v míse smícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 20 minut kynout. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme v hladké a vláčné těsto, které opět necháme na teplém místě vykynout (asi 50 minut).

 2. Těsto rozdělíme na 10 bochánků a z každého vyválíme trojúhelník, který smotáme do tvaru rohlíku (těsto motáme od vybrané strany až k vrcholu trojúhelníku).

3. Rohlíky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme je přibližně 20 min kynout.

4. Rohlíky potřeme vodou a pečeme přibližně 11 minut ve vyhřáté troubě na 220 °C. 

Upečené rohlíky necháme mírně vychladnout a ihned podáváme, dokud jsou krásně křupavé :-).

Tip, jak na výživnější rohlíky

Část mouky můžete nahradit špaldovou celozrnnou nebo hladkou pohankovou moukou. Doporučuji nahradit maximálně 1/3 původního množství mouky. Pokud nahradíte větší množství, můžete se to projevit na výsledné chuti rohlíků.

Celozrnná mouka má větší savost. Pokud ji použijete, množství vody mírně navyšte tak, aby těsto mělo vláčnou, hladkou a nelepivou texturu.

Tušili jste, že z luštěnin si můžete upéct zdravé DORTY a DEZERTY?

Začtěte se do knižní novinky ➡️ Luštěniny, jak je neznáte a zakousněte se do fazolového KRTÁČE, cizrnového MRKVÁČE a máslových SUŠENEK z cizrny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *